15 september 2024

Blind leren typen is een vaardigheid wat de meeste mensen snel onder de knie krijgen zolang ze vaak op een computer werken. Behalve veel oefenen zijn er meer aspecten van belang om deze skill te masteren. We gaan dit nu verder behandelen.

Blind leren typen gaat hand in hand met het principe dat elke vinger zijn eigen stuk/zone heeft op het toetsenbord. Deze is dus verantwoordelijk voor slechts enkele knoppen en wordt gebruikt pas als dat nodig is.

Snelheid van blind typen

Als je een beginner bent “rush het niet”. Als je jezelf ertoe zet om zo snel mogelijk te typen zal dit niet leiden tot sneller ervaring opdoen, maar juist op meer grammaticale fouten en foutieve aanslagen.

Zeg het woord eerst in je hoofd en typ het dan pas uit.

Zit-positie en positionering van je handen wanneer je blind gaat typen

Om dit blind leren typen snel aan te leren is je houding erg van belang. Je wilt rechtop zitten met ongeveer 40-60 cm afstand tussen jouw ogen en je beeldscherm.

Laat je bovenarmen omlaag en maak een 90 graden hoek bij je ellebogen. Je bureau mag niet te hoog ingesteld zijn, je wilt een natuurlijke ergonomische positie behouden.

Leg daarna je beide handen op je toetsenbord op de volgende toetsen:

Linkerhand:

pinkje: Shift knop
ringvinger: A knop
middelvinger: S knop
wijsvinger: D knop
duim: spatiebalk

Rechterhand:

ringvinger: L knop
middelvinger: K knop
wijsvinger: J knop
duim: spatiebalk

Het maakt dus niet uit met welke hand je de spatiebalk drukt. De meeste mensen krijgen een voorkeur hierin en gebruiken alleen desbetreffende hand hiervoor. Het maakt verder niet uit welke je gebruikt.

Oefenen, oefenen en nog eens oefenen!

Het is belangrijk om de layout van je toetsenbord te onthouden. Zo weet je welke toets waar te vinden is. Voel je vrij om in het begin te spieken als je fouten maakt, zo onthoud je wat je fout hebt gedaan en hoe je dit oplost. Met de tijd zal jouw typsneleid automatisch verbeteren en je zult steeds minder hoeven te spieken. Na veel oefenen en praktijk worden je vinger-bewegingen opgeslagen in je hoofd en in je spieren. Dit wordt “muscule memory” genoemd. Daarbij weet je brein automatisch waar welke toets zich bevindt en zal op basis van “muscule memory” je vingers richting het juiste toets zetten. Wanneer je merkt dat je (bijna) geen fouten maakt, ben je zover. Blind leren typen is niet langer iets wat je moet leren!