24 mei 2024

Wie zijn de West-Europese Landen?

België, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Monaco, Nederland en Groot-Brittannië zijn de officiële landen die volgens de CIA-classificatie het West-Europese Landen. Verschillende organisaties en groepen definiëren West-Europa echter verschillend, waarbij verschillende ideologieën worden gehanteerd. Denk aan geschiedenis, economie, politiek en geografie. Er zijn zelfs geopolitieke en culturele definities van het begrip.

De verwarring is ontstaan omdat West-Europa geen officiële zone is zoals de EU of EVA, die specifieke lidmaatschappen hebben.

Historische Definitie

Historisch gezien was Europa na de oorlog verdeeld in twee grote delen: het Westerse blok en het Oosterse blok. Het Westerse blok, dat West-Europa werd genoemd en uit de niet-communistische landen bestond, werd tijdens de Koude Oorlog met de NAVO verbonden tegen de Sovjet-Unie. Het bevatte de zeven landen die hierboven zijn genoemd.

De vorige definitie die de CIA heeft aangenomen, bevat vijf van de zeven landen. Het had België, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Ierland, Spanje en Portugal. Op dit moment behoren drie landen, namelijk Andorra, Portugal en Spanje, volgens de CIA tot de categorie Zuidoost-Europa. Daarom zouden sommigen het als een groep van tien landen zien.

De definitie van de CIA sluit Turkije uit, dat gedeeltelijk in Europa ligt. Oost-Europa stond destijds onder communistische controle.

Moderne definitie van West-Europese Landen

Een modernere definitie van West-Europa heeft echter België, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Monaco, Nederland en Groot-Brittannië, die andere factoren als economie en locatie in aanmerking neemt. Monaco is bijvoorbeeld geografisch gelegen in de regio, net als Luxemburg. Hoewel de meeste europese landen de euro gebruiken, gebruikt de Verenigd Koninkrijk nog altijd de pond.

Geografische definitie West-Europese Landen

Andere mensen en organisaties definiëren West-Europa geografisch, waarbij sommigen alleen maar naar Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Portugal kijken die het beste passen bij deze beschrijving.

Andere mensen en organisaties voegen Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Luxemburg, Andorra, San Marino, Vaticaan City Lichtenstein en Monaco toe op de lijst van landen die geografisch in West-Europa zijn geplaatst. Anderen voegen Ijsland en Finland ook toe op de lijst, waardoor in totaal twintig landen worden opgenomen.

Economische Definitie

De economie van de regio en de economie van de landen in of rond deze regio vormen ook de definitie. Sommigen denken namelijk aan de rijke landen of de ontwikkeling van een land als het gaat om het categoriseren van de leden van deze lijst. De landen die volgens deze categorie zeker goed zouden passen, zijn Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Frankrijk, Spanje, Portugal, België, Nederland en als laatste Luxemburg.

De CIA-definitie

De CIA erkent zeven landen als lid van het West-Europa en dat zijn onder andere België, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Monaco, Nederland en Groot-Brittannië.

Conclusie

Verschillende groepen en organisaties noemen verschillende landen als West-Europa. De CIA noemt België, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Monaco, Nederland en Groot-Brittannië als enige landen die tot het West-Europa behoren. De verwarring is omdat de term niet officieel is, zoals de EU.

Welke landen worden in West-Europa in aanmerking genomen?

Rang           Landen
1           België
2           Frankrijk
3           Ierland
4           Luxemburg
5           Monaco
6           Nederland
7           Verenigd    Koninkrijk

 

De CIA beschouwt ook drie landen als een zuid- “West-Europese Landen”:

  • Andorra
  • Portugal
  • Spanje