Euroteken typen

euroteken toetsenbord mac

Euroteken, wat is en het hoe kom je eraan?

We hoeven jou waarschijnlijk niet te vertellen dat wij in Nederland met de Euro betalen. Deze munt is in vrijwel alle landen in de Europese Unie al ingevoerd, waaronder dus ons eigen land. Dit brengt dan ook met zich mee dat je het euroteken vrijwel overal terug ziet komen in onze maatschappij. Op posters aan de muur, bij de kassa in de supermarkt tot aan alle mogelijke kranten. Dit euroteken is dus wel zo belangrijk, maar wat is het nu eigenlijk? En sterker nog, hoe kan je dit teken gebruiken op het toetsenbord? Om antwoord op deze vragen te krijgen raden wij aan om snel verder te lezen!

Euroteken op toetsenbord (Hoe typ je het?)

Het is voor veel mensen altijd goed zoeken als zij een euroteken op toetsenbord. Dit komt voornamelijk door het feit dat hij toch een beetje is weggestopt, je moet dan ook een speciale toetsencombinatie gebruiken om uit te komen bij dit teken. Als eerste moet je de Alt GR toets ingedrukt houden. Vaak vindt je deze net naast de spatiebalk, al kan hij bij sommige toetsenborden ook nog wel eens in de bovenste rij te vinden zijn. Wanneer je deze knop hebt ingehouden zal je alleen nog maar op de 5 hoeven drukken. Dus: Alt GR + 5 voor het euroteken als jouw toetsenbord niet een bepaald soort euroteken heeft zitten op de bovenste rij. Er zijn namelijk ook laptops, voornamelijk van Europese makelarij die wel het euroteken op toetsenbord hebben opgenomen. Het zal dus een beetje afhangen van het soort toetsenbord wat je voor je neus hebt. Zo heeft een Amerikaans toestel ook geen speciaal teken voor de euro, deze hebben immers al de dollar die zij gebruiken.

Een alternatief is de volgende combinatie van toetsen: (linker) Alt ingedrukt houden en vervolgens 0128 in te toetsen op je numpad. Wanneer je de Alt knop loslaat zal het euroteken verschijnen.

Hoe typ je het euroteken op mac en op chromebook?

Tussen een euroteken op Mac of euroteken op Chromebook zit veel verschil. Gebruik de bovenstaande combinatie met de Alt + 0128 om het € te typen op een Chromebook. Voor Mac gebruikers Alt + Shift + 2, indien dit niet werkt gebruik dan Alt + 2.

Het euroteken: Wat is het?

De euro symbool is het ook wel dat kleine tekentje wat gebruikt wordt voor de Euro valuta. Het euroteken is gedrukt op alle geldbriefjes in de Eurozone. We hebben dit euroteken voor het eerst gezien in op 1 januari 1999. Dit is namelijk dé datum dat de Euro in het leven is geroepen. In die tijd had je dan ook nog geen briefjes met het euroteken, het was toentertijd alleen maar te zien op de sites van de banken en op de beurzen bij de valutahandelskantoren. Echter was het in 2002 toen echt zo ver, vanaf 1 januari van dat jaar is de Eurozone namelijk ingesteld. Dit heeft met zich meegebracht dat ook wij onze gulden vervingen voor de nieuwe briefjes, de briefjes met het euroteken.

Waar staat het teken eigenlijk voor?

Aangezien je het euroteken al zo vaak ziet zal je niet echt hebben nagedacht over de betekenis achter het logo. Wat voor soort teken is het dan eigenlijk? Het tekentje staat ook wel voor de European Currency Unit. Dit duidt natuurlijk op de munteenheid die bij in de Europese Unie kennen. De eerste letter kan je al terugzien in het euroteken, dit is de bekende E. maar ook de C kan je zien, dit is het teken wat over het E teken is geplaatst. Het is dus een samensmelting van deze twee letters, dit maakt ons euroteken dan ook zo uniek. Het is ook wel een inspiratie op de Griekse epsilon . Een groot voordeel van het euroteken is natuurlijk dat het eenvoudig is om deze te schrijven. Je zou denken dat het super eenvoudig is om een dergelijk teken te maken, maar dit valt toch tegen. Het is namelijk zo dat er in totaal wel 30 schetsen zijn gemaakt voordat het ware euroteken is ingevoerd!

De plaatsing van het eurosymbool in de praktijk

In Nederland zien we ook wel dat het euroteken voor het numerieke bedrag is geplaatst met een spatie tussen het teken en het bedrag. Dit besluit is ook wel ontstaan door het besluit van de Nederlandse Taalunie. Het lastige van deze nationale regelgeving is dat eigenlijk ieder land in Europa dit op hun eigen manier doet. Waar je in Nederland het euroteken voor het bedrag ziet zal je in Frankrijk juist het logo achter het bedrag kunnen vinden. Dit kan het nog wel eens lastig maken wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent in een ander EU land.

Euro in de economie

Wij posten regelmatig nieuws over de munt en onze economie. Als wij het over de Euro dan zal je waarschijnlijk gelijk aan het geld denken. Volgens veel mensen staat het op dit moment bepaald niet goed voor de euro, veel landen zijn dan ook wel enigszins sceptisch tegenover de munt. De economie is namelijk aan het afremmen en de groei van de laatste jaren begint toch wel tot een einde te komen. Dit is dan ook altijd weer een groot punt van discussie, niet voor niets dat er landen opperen om de EU uit te gaan. Zelfs in Nederland zijn er enkele partijen aan te wijzen die terug willen naar de tijd van de gulden. Zij stellen dat de Gulden een stuk beter was en dat de euro alleen maar voor een hoop problemen heeft gezorgd. De vraag is natuurlijk in hoeverre dit is te wijden aan de komst van de Euro, ons land heeft namelijk juist erg veel groei meegemaakt in de periode dat wij de euro ook hebben ingevoerd. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat er alleen maar nadelen aan zitten. Maar tot die partijen een meerderheid krijgen of tot er veranderingen plaatsvinden zal je het euroteken nog altijd terug blijven zien in ons land.

Je ziet dus wel dat er een vrij grote geschiedenis achter de totstandkoming van het euroteken en van de munt waar dit euroteken voor staat. Aangezien het een munt is die wij in Nederland allemaal gebruiken is het wel handig als je weet waar je hem kan vinden op je toetsenbord. Door de Alt GR + 5 combinatie te gebruiken krijg je jouw euroteken op toetsenbord. Door ons kenmerkende teken en door de mooi vormgeven briefjes is de euro echt een munt die een is geworden met het land.

euroteken toetsenbord mac