Muzieknoot symbolen typen (♪ en ♫)

muzieknoten typen toetsenbord

Wat zijn muzieknoot symbolen op je toetsenbord?

Iedereen is bekend met hoe muziek noten eruit zien. Maar in de digitale wereld weten vrij weinig mensen hoe je deze typt in een email, Word document, webartikel enz.

In dit korte artikel zal je meer informatie vinden over hoe je deze kan typen op een Windows of Mac computer met behulp van toetscombinaties. Voel je vrij om deze vervolgens te gebruiken waar je dat nodig denkt te hebben.

 

Waar worden noten symbolen voor gebruikt?

Er zijn 250 muziek-gerelateerde symbolen in de vorm van toetsenbord combinaties. Slechts 10 procent daarvan zijn noten, de rest zijn overige symbolen met betrekking tot componeren of muziek in het algemeen. In de werkelijkheid worden op de computer noten symbolen bijna niet gebruikt voor hun echte doel (muziek componeren). Meestal worden ze gebruikt voornamelijk voor het benadrukken van muziek-gerelateerde context in artikelen, berichten of titels. Voor het digitaal componeren van muziek zijn er speciale stukken software ontwikkeld die gespecialiseerd zijn in het verwerken en bij elkaar brengen van leesbare muzieknoten verzamelingen. Maar hier gaan we verder niet op in.

 

Muzieknoten typen met alt-codes op je toetsenbord

Windows gebruikers kunnen de volgende alt-codes gebruiken om enkele of dubbele noten te typen:

Enkele noot (♪): Alt + 1 + 3 oftewel Alt+13. Houd de ‘Alt’ knop ingedruk (links van je spatieknop) en druk daarna 1 en tot slot 3.

Dubbele noot (♫): Alt + 1 + 4 oftewel Alt+14. Houd de ‘Alt’ knop ingedruk (links van je spatieknop) en druk daarna 1 en tot slot 4.

Voor Mac gebruikers is het iets complexer aangezien deze ‘shortcuts’ niet per definitie bestaan bij sommige versies van Mac OS. Om te leren hoe je jouw Mac kunt instellen om muzieknoot symbolen zie s.v.p. de handleiding hier. Mocht het niet lukken met de bovenstaande instructies, voel je vrij om de symbolen te kopiëren vanuit onze teksten hier.

 

Zijn alt-code symbolen emoticons?

Alt-codes zijn een vorm van tekst in zogenaamde unicode. Deze code kan door vrijwel alle apparaten (telefoons, tablets, computers) ontcijferd worden tot een symbool. Ze zijn officieel geen emoticons. Ze worden geïndexeerd door zoekmachines omdat ze gelezen worden als ’tekst’ en niet als een plaatje. Een ander verschil tussen emoticons en unicode symbolen is dat symbolen zwart-wit zijn en geen kleuren kunnen bevatten. Zie ook onze artikel over hoe je een hartje symbool kunt typen in je teksten.