24 mei 2024

Wat is de Britse pond precies?

De Britse pond is het valuta wat algemeen gebruikt wordt in Engeland. Dit is wel hele kort door de bocht en dit wist je al. Echter heeft de pond nog een aantal benamingen, onder anderen: Britse pond, pond sterling en Engelse pond. Voor alle transacties binnen de Britse koninkrijk wordt alleen de pond geaccepteerd als geldig betaalmiddel. Als je op vakantie gaat naar Engeland zal je jouw Euro’s moeten omwisselen naar ponden bij een wisselkantoor. Vaak staat de Britse pond qua koers hoger dan de Euro. Dit betekent dat je minder ponden krijgt voor je Euro’s bij een wissel-transactie.

 

Geschiedenis van de Britse pond en zijn symbool

In 1158 werd de pond in Engeland geïntroduceerd als betaalmiddel door koning Hendrik van Engeland. De naam was toen ‘Troy pond’, later is dit veranderd. Tot in de 19e eeuw had de pond een correlatie met de goudstandaard, oftewel de waarde werd bepaald op basis van de huidige goud prijs. Pas in 1979 trad deze toe in de Europese Monetair Stelsel en kreeg een zwevende waarde gebaseerd op de economie van het land.

Het symbool van de Britse pond is een smelting van 2 letters:

  • de letter ‘L‘, wat staat voor Libra. Libra is de Latijnse woord voor geld.
  • de letter ‘P‘, wat staat voor penny (de Engelse cent)

 

Hoe typ je de Britse pond op je toetsenbord?

Als je een Windows computer hebt kun je dit met de volgende alt-code doen. Een alt-code is een combinatie van cijfers waarbij de Alt knop (links van je spatie) ingedrukt gehouden wordt terwijl je met je vrije hand de andere toetsen in volgorde intoetst.

Alt + 0163: Houd de Alt knop ingedrukt, daarna druk op de cijfers 0 – 1 – 6 – 3 en een pond teken zal verschijnen: £

Voor Mac gebruikers is het een stuk makkelijker. De toetscombinatie is Option + 3.