24 september 2023

De paragraaf teken is niet zo voorkomend in het dagelijkse leven. Op het Europese toetsenbord is deze ook vaak niet eens afgebeeld op de toetsen. Het ziet er zo uit: ¶ of §

De paragraaf teken betekenis

Hoewel het niet populair is in Nederland, heeft de paragraaf teken zeker een betekenis. Het stamt af van de Griekse woord ‘paragraphos‘ wat ‘ernaast schrijven’ betekent. Het doel daarvan is om een deel tekst aan te geven wat een ‘eigen unit’ is. Oftewel, het heeft een bepaalde betekenis buiten de context om van de rest van de tekst. Maar behoort tot 1 deel daarvan met betrekking tot zijn positionering.

De paragraaf wordt het meest voornamelijk gebruikt in het Duitsland, Oekraïne en Rusland. Daarbuiten heeft deze een algemene betekenis in elke andere taal.

 

Hoe typ je de paragraaf teken?

Voor Windows gebruikers is het erg eenvoudig met een zogenaamde ‘alt-code’. Een alt-code voer je uit door je Alt toets ingedrukt te houden (bevindt zich links van je spatiebalk) en vervolgens via de numpad (de nummers rechts op je toetsenbord) een toetscombinatie in te toetsen.

Voor ¶: Alt + 20
Voor §: Alt + 21
Voor (mac) iOS is de toetscombinatie [option] + 6

Een extra toetscombinatie (zonder alt-code) is deze 4 toetsen ingedrukt te houden: Shift + Ctrl + Alt + S

 

Wanneer gebruik je de paragraaf teken?

Je gebruikt het bij de aanduiding van een paragraaf. Denk hierbij aan een boek. Deze zijn vaak verdeeld in paragrafen. Het paragraafteken wordt vooraan de titel van de paragraaf gezet met meestal een paragraafnummer, deze bestaat uit een hoofdstuknummer, een punt en het nummer van de paragraaf zelf.

Voorbeeld:  ” § 4.1 Omgaan met computers problemen “

 

Zie ook andere tekens en symbolen artikelen hier.