24 september 2023

Vervang Jouw Smartphone Keyboard Voor Het Google Toetsenbord

Of je nou Android of iOS gebruikt, het is zeer waarschijnlijk dat je Google Maps gebruikt als navigatie. Je gebruikt Gmail om te e-mailen en je kijkt video’s op Youtube. En daar heb je natuurlijk groot gelijk in. Je zou nog meer gelijk krijgen of je vreselijke smartphone toetsenbord om te wisselen voor het Google Toetsenbord, wat wederom een Google optie is die geweldig werkt.

Een hoop Android apparaten – zoals de Pixel merklijn of premium telefoons – gebruiken het Google Toetsenbord al als standaard. Het is voor het grote publiek nu ongeveer anderhalf jaar beschikbaar. Maar als je een iPhone bezit, of wellicht een Samsung Galaxy, of een ander apparaat die jouw vingers niet het genoegen geven van een toetsenbord van hoge kwaliteit, dan zou je moeten upgraden.

 

Je zegt nu vast, mijn toetsenbord is prima, uiteraard, misschien, natuurlijk. Maar sinds wanneer is prima voldoende? Een ijsje zonder spikkels is ook prima. Een film trailer zonder dat grote geluid, is ook prima. En dan is een toetsenbord die je niet een emoji laat zoeken door hem te tekenen, ook prima.

Yup, dat is correct. Met Google Toetsenbord kunt je een kat op je scherm tekenen en alle kat gerelateerde emojis komen tevoorschijn. Je kunt ook een huisje tekenen om alle gebouw emojis te zien. Schrijf je de letters ‘O’ en ‘K’, dan zie je de emoji van het OK teken. Je kunt alle toetsenbord tekens tevoorschijn halen. Dat is slechts één van de vele trucjes.

Google Toetsenbord bevat te veel andere handige kenmerken om ze allemaal te benoemen, maar deze samenvatting is er om je een beeld te geven van de kracht die Google hier in gebouwd heeft. Dit betekent dat je het gehele internet kunt doorzoeken met jouw toetsenbord. Je kunt woorden en uitdrukkingen vertalen, direct en in elke app waar je kunt typen. Het ondersteund verder voice-naar-tekst in vele verschillende talen. Het is een slagersmes in een wereld van botermessen.

Het heeft een GIF zoek machine ingebouwd. Het heeft zelfs, sinds vorige week, op iOS een functionele GIF maker, echt waar! Je kunt nu zelf GIFs maken. Met je toetsenbord. Wanneer jij maar wilt.

Het biedt meer dan enkel zoek gerelateerde functies. Google Toetsenbord bevat ook talloze weldoordachte functies. Dubbel tikken op de spatiebalk voegt automatisch een punt toe aan de vorige zin. Je kunt rustig aan heen- en terug over de spatiebalk swipen om je pijltje te positioneren. De enkele hand modus laat je verder jouw toetsenbord krimpen en herpositioneren waar het jouw vingers het beste uitkomt.

Natuurlijk kun je ook een letter wissen door een enkele druk. Maar als je dezelfde knop een beetje naar links swiped, verwijder je het hele woord. Swipe nog wat verder en je hebt ineens een hele zin laten verdwijnen. Het is net magie! Of in ieder geval: Gemak!

Beperkt tot dit klinkt het misschien niet als iets groots. Andere smartphone toetsenborden hebben deze functies ook. Maar het plezier van het Google Toetsenbord maakt het plaatje compleet. Het kan alles, het doet dit goed, en het is ook nog eens gratis. Dat is voordat je met het swipen begint in combinatie met automatisch aanvullen, de twee belangrijkste functies van toetsenbord software. Google Toetsenbord beheerst deze functies net zo goed als al het andere dat zij doen.

Verplichte waarschuwing: Ja, Google Toetsenbord is wederom een manier waarop je Google toegang tot je leven geeft, voornamelijk als je een iPhone eigenaar bent. Mocht het helpen, Google registreert geen toetsaanslagen, in tegenstelling tot hun zoekfunctie- waar het nodig is om de functie überhaupt te kunnen gebruiken. MacWorld heeft daarnaast ook bevestigd dat Google Toetsenbord zijn beloftes nakomt zoals aangegeven is bij de lancering.

Om Google nog minder inzicht te geven in wat jij met je Google Toetsenbord doet, kun je de app openen, naar de Instellingen > Geavanceerd gaan, en zowel de snippets als gebruikersdata deelfuncties uitzetten. Als je je sowieso wat meer zorgen maakt over je veiligheid, stel je dan gerust in de wetenschap dat Google veel meer beveiligingsmogelijkheden tot zijn beschikking heeft dan andere toetsenbord ontwikkelaars.

Het heeft sowieso meer mogelijkheden. Hierdoor kunnen ze functies blijven toevoegen en deze gratis aanbieden.

Hier door kun je het op dit moment in ieder geval proberen? Je kunt het hier in de Play Store downloaden, en hier in de App Store. Als je het eenmaal hebt, ga op Android dan naar Instellingen > Talen en voer voor het toetsenbord Google Toetsenbord in. Op iOS ga je naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord > Toetsenborden, en sleep je Google Toetsenbord naar de top van de lijst.