24 september 2023

Wat is het kruis teken/symbool?

Het kruis teken (ook wel obelisk genoemd) is een christelijke teken. Hij wordt ook wel een kruisje genoemd in het volksmond. Er zijn verschillende soorten kruizen die in de religieuze wereld gebruikt worden, maar het kruis zoals wij het kennen in het algemeen stamt van het Christendom. Het symboliseert de kruising van Jezus, maar hiernaast heeft deze nog velen andere toepassingen. Behalve dat deze overal te vinden is in christelijke huishoudens, in- en op kerken, op juwelen en tattoos… is deze ook te vinden in digitale schriften. En dit artikel gaat juist hier over.

 

Toepassingen in schriften

Het meest gebruikte toepassing voor een kruis in digitale schriften is het aangeven van een sterftedatum. Denk hierbij aan overlijdensberichten, historische teksten en andere situaties waarbij een datum of jaar van sterven aangegeven wordt. Vaak ziet het er zo uit: Voornaam Achternaam †1969

 

Hoe typ je een kruis symbool op je toetsenbord?

Als je een Windows computer hebt kun je dit met de volgende alt-code doen. Een alt-code is een combinatie van cijfers waarbij de Alt knop (links van je spatie) ingedrukt gehouden wordt terwijl je met je vrije hand de andere toetsen in volgorde intoetst.

Alt + 0134: Houd de Alt knop ingedrukt, daarna druk op de cijfers 0 – 1 – 3 – 4 en een pond teken zal verschijnen:

Voor Mac gebruikers is het een stuk makkelijker. De toetscombinatie is Option + T.