24 mei 2024

Is het toetsenbord van jouw laptop er ineens mee gestopt? De laptop toetsenbord werkt niet of heeft een bug. Dit is een probleem die ons allemaal kan overkomen. Het ‘trackpad’ of het externe apparaat werkt nog wel, maar dan kan er nog wel een probleem zijn met het ingebouwde toetsenbord. Deze post is bedoeld om je een aantal nuttige tips te geven om jouw desktop of laptop toetsenbord weer te laten werken. Deze tips kunnen wellicht niet het exacte probleem verhelpen, maar zullen je in de juiste richting sturen. Deze post is van toepassing op de meeste fabrikanten, waaronder HP, Dell, Acer, Lenovo en andere Windows 10-laptops.

Dus jouw laptop toetsenbord werkt niet ,wat nu?

 1. Het eerste dat je kunt doen is proberen om te achterhalen of sommige toetsen of het toetsenbord ergens fysiek gebroken is. Als er een fysieke breuk is, kun je niet veel doen. Je moet de laptop dan meenemen naar een servicecentrum.
 2. Neem een borstel en begin met het schoonmaken van het toetsenbord. Zorg ervoor dat je al het stof verwijdert en dat het toetsenbord volledig schoon is. Je kunt een reinigingsset voor laptops gebruiken, of je kunt een oude tandenborstel gebruiken. Zorg voor een  droge borstel en maak je toetsenbord voorzichtig schoon.
 3. Wat je ook kunt doen om ervoor te zorgen dat het toetsenbord weer werkt bevindt zich in het BIOS-menu. Start de computer opnieuw op en druk tijdens het opstarten op de toetsen (meestal Esc of Del) om het BIOS-menu te openen. Als je het BIOS-menu kunt openen en de pijltoetsen kunt gebruiken om te navigeren, kunnen we concluderen dat het probleem bij het softwaregedeelte zit en niet bij het hardwaregedeelte.
 4. Het is nu tijd om de software voor het toetsenbord opnieuw te installeren. Je kunt tijdelijke je on-screen toetsenbord gebruiken of een extern toetsenbord aansluiten als je het niet comfortabel vindt zonder toetsenbord. Je kunt deze post verder lezen om er achter te komen hoe je een Windows computer zonder toetsenbord gebruikt.
  Update de driver en open apparaatbeheer vanuit het WinX-menu. Nu kijk je bij ‘Toetsenborden’ en je zult het toetsenbord van jouw laptop vinden. Klik op je rechtermuis knop en selecteer de optie om het te verwijderen. Als je niet zeker weet welke toetsenbord van je laptop is, verwijder dan alle toetsenborden.
  Start de computer opnieuw op en controleer of het stuurprogramma automatisch wordt geïnstalleerd. Als dit niet het geval is, opent je apparatenbeheer opnieuw, klik je met de rechtermuisknop op ‘Toetsenborden’ en selecteer je ‘Zoeken naar hardwarewijzigingen’ om het te installeren.Nadat het stuurprogramma is geïnstalleerd, controleer je of het toetsenbord werkt.
  Als je denkt dat externe software of jijzelf de toetsenbordinstellingen hebt gewijzigd en dat het hiervoor onbruikbaar is, kun je de toetsenbordinstellingen terugzetten naar de standaardinstellingen.
 5. Als het toetsenbord werkt, maar de invoer niet correct werkt, kun je een ‘Clean Boot en Check’ uitvoeren. Daar kun je controleren of het toetsenbord goed werkt of niet. Als het goed is, is er waarschijnlijk software van derden of een service die het toetsenbord in de normale status belemmert, welke je moet gaan vinden.
 6. Voer de troubleshooter voor hardware en apparaten uit.
 7. Als je een korte vertraging merkt vanaf het moment dat je op een toets drukt en dat het wordt weergegeven op het scherm, dan moet je ‘filter toetsen’ uitschakelen. Wat filter toetsen doen, is in feite het negeren van herhaalde toetsaanslagen om typen gemakkelijker te maken voor mensen met handtrillingen. Het kan soms echter problemen veroorzaken voor normale of snelle typesnelheid. Ga naar Instellingen en vervolgens Toegankelijkheid om filter toetsen uit te schakelen. Selecteer het toetsenbord in het menu links en zoek een optie om filtercodes uit te schakelen. Dit kan jouw probleem oplossen.

Dit waren een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat je toetsenbord weer werkt. Dit werkt vaak bij West-Europese toetsenborden. Anders dan deze tips kun de hardwarediagnose-tool proberen die wellicht door de fabrikant zelf op jouw laptop is geïnstalleerd. Als niets helpt, is het de beste optie om de laptop naar een gecertificeerd reparatiecentrum te brengen of een externe USB-toetsenbord aan te sluiten en daarmee te werken.