24 september 2023

De meeste tekens die je kunt typen, verschijnen niet op je toetsenbord, of je nu een fysiek toetsenbord of een touchscreen gebruikt. Hier is hoe je ze kunt typen op je computer of mobiel apparaat.

U kunt altijd online zoeken om het symbool te vinden en het te kopiëren in het programma dat u gebruikt. Dit is inefficiënt, maar werkt wel om het af en toe verborgen symbool snel in te voegen. Wil je bijvoorbeeld een hartje typen, een dollarteken of een euroteken? Alle tekens zijn opgenomen in het tabel.

Toetsenbord tekens op Windows

U kunt snel speciale tekens in Windows opnemen met behulp van Alt key codes. Deze vereisen een afzonderlijke numerieke keypad aan de rechterkant van uw toetsenbord. Ze zullen dus niet werken op de meeste laptops. Ze werken alleen op desktop PC’s als je een num pad hebt aan de rechterkant van je toetsenbord.

Om Alt key codes te gebruiken, zorg ervoor dat “Num Lock” aan is – u moet misschien op de Num Lock key klikken om deze aan te zetten. Druk op de Alt-toets en houd het vast. Tik op de juiste nummers met behulp van de nummer pad aan de rechterkant van uw toetsenbord en laat de Alt-toets vrij.

Zo wil u bijvoorbeeld het symbool van de Britse pond typen of het euroteken. De numerieke snelkoppeling is 0163. Met Num Lock ingeschakeld, zou je de Alt-toets ingedrukt houden, tik op 0, tik 1, tik op 6 en tik 3 – allemaal op het numpad – en laat de Alt-toets vrij.

De Karakter Map tool kan hier helpen. Open het door op de Windows key te klikken, typ “Character Map” om te zoeken en druk op Enter. Voor alle speciale toetsenbord tekens, zie je de Alt key codes in de rechterbovenhoek van het venster. Als u geen nummer pad hebt, kunt u ook naar dit venster gaan om een lijst van tekens te bekijken en ze te kopiëren in andere toepassingen. U kunt ook lijsten van speciale tekens en bijbehorende codes online vinden.

Tekens op Mac OS

Mac OS X heeft zijn eigen Karakter Viewer, wat makkelijker toegankelijk is. In bijna elke applicatie kunt u op Bewerken > Speciale Karakters klikken om het te openen.

Vind een symbool in het venster en dubbelklik op het om het in het tekstveld in de huidige applicatie in te voeren. Als u vaak speciale tekens gebruikt, kunt u ze toevoegen aan uw Favorieten lijst, zodat ze hier gemakkelijk toegankelijk kunnen worden gemaakt. De lijst is meer georganiseerd dan op Windows.

U kunt ook een afwisseling van aangescherpte letters en andere speciale tekens typen met Optie toets snelkoppelingen. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je het woord “touché.” wilt typen, dan kun je ’touch’, druk op Optie+e tegelijkertijd, en tik op de e-toets. Dit zou je Mac vertellen om een acute accent te gebruiken boven de letter e.

Er zijn ook Option+Shift toetsenbord snelkoppelingen en die niet gebruikmaken van aangescherpte letters. Bijvoorbeeld, het typen van optie+4 geeft je een cent symbool (¢) in plaats van een dollar-teken. Washington State University heeft een goede lijst van Optie en Optie + Shift snelkoppelingen voor het typen van speciale tekens op een Mac.

Als je een brief met een accent wilt typen. Er is een veel snellere manier op de nieuwste versies van macOS. Druk en houd de juiste letter toets op uw toetsenbord. Als je bijvoorbeeld een “é”-teken wilt typen, druk je op en houd de “e” toets ingedrukt.

Een pop-up menu zal verschijnen. Druk op de nummer toets die overeenkomt met de gekoppelde letter die u wilt typen, of klik op het menu.